niedziela, 20 maja 2018

Ziemniaki pieczone z koperkiem i kawiorem

Ależ one są znakomite, ależ one są pyszne.
Takie ziemniaki to idealny dodatek do mięs, jednak znakomicie smakują jako samodzielne danie.
Mają chrupiącą skórkę i są bardzo aromatyczne i wykwintne.
Znalazłam przepis u FiK-a i skorzystałam z pomysłu i Wam też polecam.
Ziemniaki pieczone z koperkiem i kawiorem.

Składniki:
  • ok 1000 g ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • sól morska
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 - 3 łyżki kawioru

Przygotowanie ziemniaków:
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki.
  • Włożyłam do naczynia do zapiekania, skropiłam oliwą, posypałam solą, najlepiej gruboziarnistą ale zwykła też będzie ok.
  • Wsypałam także nasiona kopru włoskiego i kminku i wymieszałam dokładnie, najlepiej rękoma tak aby wszystkie przyprawy były na każdym ziemniaku.
  • Piekłam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
  • Po wyjęciu na talerz posypałam posiekanym koperkiem i udekorowałam kawiorem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Nad jeziorem Białym w Augustowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.