piątek, 16 marca 2018

Kotleciki z czerwonej kapusty

Moje oczy uwielbiają kolor czerwonej kapusty, mój brzuch kocha jej smak, kiszona smakuje wybornie a w tych kotlecikach jest rewelacyjna.
Polecam spróbujcie z chrzanem świeżo tartym lub ze słoika, smak niezapomniany i wrócicie nie raz nie dwa do tych smakołyków.
Kotleciki z czerwonej kapusty.


                  Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty - ok. 1/2 główki
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 40 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka suszonego tymianku cytrynowego
  • chrzan do podania

Poszatkowałam drobno kapustę, można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę włożyłam do miski, posoliłam, wymieszałam i pozostawiłam na około godzinę aby puściła sok.
Teraz dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, olej, suszony tymianek cytrynowy i rękoma wyrobiłam masę.
Jest ona trochę rzadka ale w niczym to nie przeszkadza, formuje się dobrze.
Z powstałej masy uformowałam 8 kotletów, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam kotleciki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Podałam gorące z chrzanem i piklami z ogórków.
Smacznego.
Źródło.
                                           "Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia - kaktusy

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.