niedziela, 25 czerwca 2017

Makaron szpinakowy z grillowanym tofu

Uwielbiam te małe łezki wyglądające jak makaron, no chyba coś pomyliłam, odwrotnie makaron wyglądający jak małe łezki.
Makaron ten to Foglie d'ulivo agli spinaci, włoski makaron ze szpinakiem.
Grillowane tofu to eksplozja smaków i tutaj pasuje wybornie, do tego trochę warzyw i danie w stylu azjatyckim gotowe, polecam.
Makaron szpinakowy z grillowanym tofu.


               Składniki:

  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • czarny sezam prażony do posypania
  • 400 g tofu marynowanego w soku z cytryny, czosnku, soku pomidorowym
  • 250 g makaronu szpinakowego Foglie d'ulivo agli spinaci
  • olej sezamowy do skropienia dania

Papryki pokroiłam w paski, czosnek drobno posiekałam.
Na suchej patelni uprażyłam sezam czarny.
Ja miałam tofu marynowane już przy zakupie, napisałam jednak w czym było marynowane bo jeśli nie macie takiego to wystarczy wytrawne tofu zamarynować w tych składnikach.
Tofu pokroiłam na plastry i grillowałam z obu stron aż stało się złociste.
Makaron ugotowałam al'dente.
Na patelni, na oleju podsmażyłam paski papryczek, posiekany czosnek, dodałam sos sojowy i chwilę dusiłam, jakieś 3 - 4 minuty, wymieszałam z ugotowanym makaronem.
Podałam z grillowanym tofu, posypane czarnym sezamem, skropione olejem sezamowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Podniebny teatr
Siedzieliśmy na ławeczce, jako jedni z nielicznych widzów i wtedy na scenę wyszło ono, całe w kolorach miodu, świetliste i ogromne.
Zaczęło się widowisko, oglądaliśmy z wypiekami na twarzach.
Spektakl się skończył a w nas został obraz, zachodzącego słońca.
Teatr w Sielpi Wielkiej.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.