Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 12 marca 2016

Zawijaski czosnkowe

Jak weekend to przymusowo Wypiekanie na śniadanie, to już chyba jakiś nawyk.
Bez cotygodniowego wypiekania to tak jakoś nie tak.
I tak w tym tygodniu to ja wyszperałam przepis z bloga Najedzeni i są to zawijaski czosnkowe z bazylią.
Można tutaj użyć innych ziół czy karmelizowanej cebulki.
Bułki nadają się do czystych zup znakomicie ale także na śniadanie do jajecznicy, czy z serem kremowym, twarożkiem.
Ja zajadam same bo czosnek uwielbiam, dokładam go prawie do wszystkiego.
Polecam gorąco nawet tym co myślą że za dużo czosnku, zapach czosnku nie jest wyczuwalny po zjedzeniu.
Zawijaski czosnkowe. 
   
                 Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej razowej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 - 250 ml letniej wody
                  Nadzienie:
  • 100 g masła
  • 5 ząbków czosnku 
  • suszona bazylia
  • sól morska

Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam drożdże suszone, oliwę, sól oraz cukier, wymieszałam i powoli zaczęłam wlewać wodę dopóki z ciasta nie zrobiła się zwarta kula.
Ja wlałam 250 ml wody bo mąka razowa więcej chłonie, przy mąkach jasnych będzie to około 200 ml.
Wyrabiałam ciasto 8 - 10 minut.
Potem włożyłam kulę ciasta do miski, przykryłam ściereczką i pozostawiałam do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
W czasie jak ciasto rosło przygotowałam nadzienie.
Masło rozpuściłam w rondelku, wsypałam sól, tak do smaku i wcisnęłam 5 ząbków czosnku, zagotowałam i odstawiłam do wystygnięcia.
Jak ciasto wyrosło wyjęłam je na blat, podzieliłam na trzy części i z każdej rozwałkowałam placek 2 - 3 mm grubości.

Na placku rozsmarowałam masło z czosnkiem i złożyłam go na połowę.

Potem pokroiłam na paski szerokości około 2,5 - 3 cm i każdy zwinęłam  dwukrotnie wokół własnej osi.

Ułożyłam zawijaski na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam resztą masła z czosnkiem i posypałam suszoną bazylią.
Piekłam zawijaski w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut do zrumienienia.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis Iwona.
Zawijaski czosnkowe na blogach:
Joanna - Sama słodycz i szczypta chili...
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iwona - Izioni pyszne smaki
Nina - Gotuj - Sam! 
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Ewa - Ewa w kuchni  
Jagoda - Magia w kuchni
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją  
Asa - Szóste niebo
Magdalena - Apetyt na Smaka
Joanna - Grunt to przepis! 
Kamila - Życie ze smakiem
"Podróże małe i duże"
Tunezja

20 komentarzy:

  1. Dziękuję za to wypiekanie :) było przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pysznie to prawda, dzięki Iwonko.

      Usuń
  2. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne wypiekanie , cudne i pyszne ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pięknie wygląda twój wypiek!
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko, fajnie znowu się wirtualnie spotkać w kuchni :D Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za wspólne pieczenie..warto było zepsuć zapach w domu [ czosnkiem] haha,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie czosnek pachnie jak najlepsza perfuma więc nie podzielam Twojego "psucia" zapachu.

      Usuń
  7. piękne, pachnące i pyszne! dziękuję za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Było pysznie, do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawijaski były pyszne :) dziękuję za wspólne wypiekanie Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowały, do następnego.

      Usuń
  10. Dorotko, przepis wyszperałaś bezbłędny! Wejdzie na stałe do mojego kuchennego repertuaru. Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks