Strony

niedziela, 22 lutego 2015

Czekolada z daktyli

No i kto by pomyślał że z daktyli można wyczarować tak pyszną czekoladę.
Wystarczy mieć dobrej jakości daktyle, dobre kakao i właściwie tyle.
Znowu potwierdza się reguła że w prostocie siła.
Zapraszam na najpyszniejszą czekoladę do smarowania jaką jadłam.
Do deserów też się przyda, mniam.


                Składniki:
  • 200 g daktyli
  • 1/2 szklanki mleka - jakie lubicie
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • szczypta soli

Daktyle zalałam ciepłą wodą i zostawiłam je na noc.
Daktyle im dłużej się moczy tym łatwiej się miksują.
Następnego dnia odcedziłam je i lekko odcisnęłam wodę.
Daktyle umieściłam w kielichu blendera, dodałam kakao, szczyptę soli, mleko - najlepiej dodawać je partiami aby czekolada nie była za rzadka i zmiksowałam na gładki krem.
Krem przełożyłam do słoiczka i  włożyłam do lodówki.
Może i może postać dłużej ale ja tego jeszcze nie sprawdziłam, tak szybko znika.

Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Hibiskus
http://piatnica.net/sklep-firmowy/
Inne produkty ze sklepu Piątnica do przetestowania.

6 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.